Tollauskoulutus – Sanna Hallgren, Tollerileiri 2015

Tollereiden 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuoden 2015 Tollerileirillä Himoksella järjestettiin tollauskoekoulutus, johon itselläni oli kunnia osallistua. Tollaus eli houkuttelu on novascotiannoutajan alkuperäinen käyttötarkoitus. Nimi juontaa rodun englanninkieliseen nimeen eli Nova Scotia Duck Tolling Retriever. ”To toll” tarkoittaa houkuttelua.

Tollauskoekoulutusta oli pitämässä Sanna Hallgren Ruotsista. Ruotsissa on vuodesta 2007 lähtien virallisia tollausmetsästyskokeita, jotka koostuvat kolmesta luokasta (Nybörjarklass (Nkl)=ALO, Öppenklass (Ökl)=AVO, Elitklass (Ekl)=VOI ) ja lisäksi käytännön metsästyskokeesta. Suomessa ei ole omaa tollauskoetta, vaan suomalaiset koirakot käyvät lähinnä Ruotsissa kisoissa.

Houkutteleminen perustuu syöksähtelevään liikkumiseen rannan tuntumassa, ulkonäköön, punaiseen väriin ja tuuheana heiluvaan häntään. Työskennellessään tolleri muistuttaa kettua. Tollerit ovat vilkkaita, valppaita ja päättäväisiä koiria. Houkuttelun tarkoitus on houkutella linnut ampumaetäisyydelle. Metsästäjä on hiljaa piilossa suojan takana rannassa. Koiralle heitetään suojan takaa lähelle rannan suuntaisesti noudettavaksi noutoesineitä esim. tennispalloja tai pieniä dameja. Tollausnoutoihin ei käytetä sanallisia käskyjä, vaan piilossa tulisi olla hiljaa. Kun linnut lähestyvät rantaa, koira pidetään suojan takana hiljaisena ja passiivisena. Jos linnut epäröivät, koira lähetetään uudestaan noutoon. Koiralta vaaditaan nopeaa vaihtamista aktiivisuuden ja passiivisuuden välillä. Koira ei myöskään saa olla kiinnostunut vedestä tai linnuista tollatessaan. Tollerin tulee ehdottomasti olla leikkisä.

Tollauskoe koostuu

– Metsästäjän hiiviskely piilon taakse koira vierellä. Eläytymistä ja oikealta näyttävää hiiviskelyä arvostetaan kisoissa.

– Tollaus eli noutoesineiden heittely ja noutaminen sekä välillä passiivisuus. Tämä on lähes puolet koko kokeen arvosanasta.

– Koira katsoo markkeerauksen suojan vierestä metsästäjän ollessa vielä suojassa. Ammunnan jälkeen metsästäjä saa tulla esille piilosta ja lähettää koiran noutoon. Noudot koostuvat markkeerauksista, hakuruudusta ja sokkonoudoista.

Esim. alokasluokan kokeessa on 10 tollausnoutoa, 7 noutoa (joista ainakin 2 syvässä vedessä), 3 ammuntaa ja ykkösmarkkeerauksia ilman sokkonoutoa. Kokeet suoritetaan pääsääntöisesti sorsilla ja avoimessa ja eliittiluokassa myös hanhilla. Koska kokeessa tulisi olla olla hiljaa, koiralle opetetaan sanattomat käskyt. Passiivisuuden merkkinä voi pitää esim. kättä nyrkissä ja lupana noutoon voi noutoesinettä taputtaa kättä vasten. Alokasluokassa voi olla vielä hiljaisia käskyjä. Markkeerauksissa saa käyttää pilliä, mutta mahdollisimman vähän. Metsästäjän tulee tehdä tollausheitot leikkisästi eli ei riitä, että koira on leikkisä. Heiton tyyli vaikuttaa koiran tollaukseen. Heitettäessä käännytään yleensä kyykyssä heiton suuntaan. Kokeessa voi olla mukana myös erilaisia noutoesineitä, koska ei voi tietää millaisessa maastossa koe suoritetaan. Kokeen aikana koiraan ei saisi koskea ohjaavasti, vaan koira pidetään irrallaan koko kokeen ajan.

Kriteerit, joita arvostellaan, ovat miellytämisen halu, tollaus, vapaa haku, nopeus, kestävyys, nenätyöskentely, sokkotyöskentely, markkeeraus, passiivisuus ja hiljaisuus, nosto, suun käyttö, uintitapa ja -halukkuus, sietokyky.

Viikonloppu tollauksen parissa oli erittäin antoisa. Erityisesti mielenkiintoista oli seurata jo kisaavia koirakoita ja niitä, jotka olivat tutustumassa lajiin ensimmäistä kertaa. Järjestetty koulutus oli avaus tollauksen lisääntymiseen ja lajin ymmärrykseen Suomessa. Itselleni yllätyksenä tuli kuinka paljon samaa kokeessa on verrattuna Suomen nome-puolen kokeisiin. Olenkin tässä tekstissä pyrkinyt esittelemään nimenomaan niitä eroavuuksia. Näennäisesti helppo laji on kuitenkin vireystilan muutoksien puolesta yllättävänkin haastava ja leikkisyyskään ei kaikilta ihan luonnostaan suju. Tätä voi kokeilla kuinka se koira kotona osaa!

Ruotsin tolleriyhdistyksen sivuilta löytyy tollauskokeen säännöt englanniksi niille, jotka haluavat asiaan perehtyä tarkemmin http://tollarklubben.se/jakt/tollingjaktprov/.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: